Рідновірський інформаційно-аналітичний ресурс Головна Реєстрація Вхід
Головна » 2008 » Грудень » 12 » Свято Калити
Свято Калити
12:30
 
Ой, Калита, Калита,
Із чого ти вилита?
Ой, я з жита сповита,
Ой, я Сонцем налита –
Для красного цвіту
По білому Світу!

Святкуємо 14 грудня 7516 (2008)
 
Основною забавою цього свята з давних-давен була гра в калиту. Калита – це великий корж з білої муки, посередині з діркою, оздоблений пташками, зірками, кривульками. Його прив’язували на шворці до балки під стелею і ставили охоронця – пана Калитинського. Інші хлопці «під’їжджали» до Калити верхи на коцюбі і намагалися вхопити її зубами так, щоб не засміятися і не впасти з «коня». Якщо пан Калитинський добре охороняв Калиту, вона весь вечір так і залишалася неторканою. А якщо комусь вдалося все-таки вкусити Калиту, то наступного року він мав щасливо одружитися. Всіх інших обмазували сажею.

Калита - свято вгадування чоловічої Долі, молодіжні гуляння, де юнаки та дівчата шукали собі пару для майбутнього подружнього життя. Калиту печуть всі дівчата гуртом. Обмащується вона медом, принесеним хлопцями, та обсипається маком – з дівочої складки. Ритуал кусання підвішеної на голубу стрічку Калити, під час якого лунають жарти, сміх, означає прилучення Людини до Бога, очищення, оздоровлення. Кінчається свято тим, що Калиту ділять між учасниками дійства. Причому дівкам – задарма, а хлопці – платять дівчатам на стрічки, за те, що Калиту місили. На братчину готують зокрема узвар, медову воду тощо.
 
Категорія: Буде | Переглядів: 3860 | Додав: Богудан | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 4
4 Vianca  
0
That's a shrewd answer to a tikrcy question

3 Доброслав  
0
Гарно про свято Калити пише Олександр Фисун (див. по посиланню http://www.ridnavira.org/index.php/9-bez-kategoriji/257-oleksandr-fisun-pro-svyato-kaliti-znannya-posvyachenikh-volkhviv-viduniv-vish chuniv ). Практичне проведення свята-обряду Калити - було цікавим у Громаді" Вінець Бога",м.Вінниця, де у 2009 був присутній О.Фисун ( http://www.vinec.org.ua/novyny/1-novyny/273-svjato-kalyty-v-gromadi-vinec-boga-20097517r )

2 Любомир  
0
Думаю, це все тіж самі 14 днів, які є різницею (на сьогодні) між юліанським та грегоріанським календарями. Де ми беремо інформацію щодо тих чи інших свят? З народної мудрості, прикмет тощо, з досвіту батьків та дідів, з історичних даних, з научних знань про природні явища, зі свого особистого попиту. От і виходить, коли дату свята брати з літописів, або з словесних джерел то треба враховувати 14-денну різницю, плюс додавати асторономічні знання, дивитись та відчувати природні явища. В совокупності буде майже повна інформація про дату свята та суть його.
Скажу так, Співдружність ТУР святкує Калиту наприкінці листопада....

1 Богудан  
0
До речі, не всі святкують Калиту 14 грудня. Наприклад, братство "Сварга" (http://www.svarga.kiev.ua) святкувало 30 листопада.

Бачимо такий же зсув на два тижні, як і в християн византійського обряду від християн католицького обряду. Чому?


Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вівторок, 16.04.2024, 13:56
Меню сайту
Розділи новин
Буде [4]
Анонси подій
Відбулося [10]
Повідомлення про події у рідновірському русі, в Україні й навколо
Оприлюднено [28]
Статті, документи, світлини, файли... - все, що з'являється на сайті "Віче"
Наш сайт [5]
Про розвиток нашого веб-ресурсу
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар новин
«  Грудень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Наше опитування
Чи подобається Вам наш сайт?
Всього відповідей: 198
Пошук
Друзі сайту
Рунный посох: официальный сайт фестиваля славянских искусств Славянская Библиотека: книги, статьи, языческая музыка разных стилей, клипы языческих музыкальных коллективов, видео, ссылки, юзербары, Вече. Славянский информационный каталог Общество Белые Традиции
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
"Віче" © 2024Хостинг від uCoz